Meevaren?

Veel mensen dromen ervan ooit nog eens vanuit de lucht hun eigen woonplaats te kunnen zien. U kunt deze sensatie als passagier meemaken. Ook kunt u iemand verrassen door hem of haar een vaart met een heteluchtballon als cadeau aan te bieden. U kunt hiervoor contact opnemen met de fam. Doornewaard tel. 0525-62 17 01, of via e-mail, info@noordveluwsballonteam.nl. De prijs voor een ballonvaart bedraagt 150 euro per passagier.

Ballonvaren
Je komt los van de grond. De wereld onder je wordt zienderogen kleiner. Terwijl je in een rieten mand staat, kijk je uit over een landschap dat in kleinheid Madurodam verre overschrijdt. Er is echter één groot verschil. Dit alles is echt. Van de grond dringen de geluiden van mensen gewoon tot je door. Varen met een heteluchtballon. Voor de twee mensen, die in 1783, voor het eerst in de menselijke geschiedenis met een heteluchtballon een bemande vaart maakten moet het een sensationele ervaring zijn geweest. Maar ook nu, twee eeuwen later, vinden ballonvaarders het nog steeds een ongelofelijke belevenis.

Meteodienst Schiphol: Een waardevolle partner
Een ballon is letterlijk een speelbal van de wind. Voor elke ballonvaart moet de ballonvaarder, zo is wettelijk vastgelegd, informatie inwinnen over de actuele weergesteldheid en de weersontwikkelingen voor de komende uren. Dat doet hij door te bellen met Meteodienst Schiphol. Tijdens de ballonvaart blijkt dan, dat de uiterste deskundige meteorologen het vaak bij het rechte eind hebben gehad.

Hoe gaat een ballonvaart in zijn werk?
Nadat de 4 met propaangas gevulde aluminium tanks stevig in de rieten mand zijn vastgegespt worden twee krachtige branders op de mand gemonteerd. Daarna wordt de ballon op de grond uitgerold en in een reusachtige pannenkoek uitgespreid. Met behulp van een krachtige ventilator wordt de ballon met koude lucht gevuld. Enkele mensen van het ballonteam houden het onderste gedeelte van de ballon, de "mond" met een doorsnede van ongeveer 3 meter, open. De in de ballon aanwezige koude lucht wordt vervolgens door de piloot met behulp van de twee grote branders verwarmd. Na ongeveer 5 minuten heeft de ballon voldoende stijgkracht om van de grond los te komen.
 
Met een heteluchtballon vaar je. Ten onrechte wordt door sommigen wel gesproken over vliegen. De ballon is niet bestuurbaar. De vaarrichting is afhankelijk van de windrichting. Bijvoorbeeld: bij een zuidenwind vaart de ballon in noordelijke richting. De vaarsnelheid is gelijk aan die van de wind. Tijdens de ballonvaart is de ballon gevolgd door de ballonauto met daarin de onontbeerlijke grondploeg. Na het inpakken en inladen van de ballon, na de landing, wordt de goede afloop van de vaart beklonken met de voor deze gebeurtenis traditionele champagne, waarmee tevens een einde is gekomen aan een spectaculair en uniek avontuur.