Historie

Het Elburgse evenement Elburg Ballooning kent zijn begin in 1997. De eerste poging, op 10 mei, werd afgeblazen omdat er te veel wind stond. Op 14 juni was het weer wel goed en stegen 3 luchtballons op met in totaal 13 passagiers. Ook de tweede editie kon pas doorgang vinden op de tweede datum. Toen stegen in 1998 acht ballons op vanaf het Burgemeester Bode-sportpark. Net als de twee voorgaande jaren, kon op 8 mei 1999 het opstijgen niet doorgaan, omdat de wind maar niet wilde gaan liggen. Op de tweede datum, 4 september, konden de 16 ballons (waaronder de Shampoo-fles, en de Unox-muts) wel opstijgen, en landden de 52 passagiers veilig in de Flevo-polder. In het jaar 2000 kon men op 16 september 28 ballons uitzwaaien, waaronder ook weer enkele special shapes: de Grolsch Beugelfles, de Even Apeldoorn Bellen-ballon van Centraal Beheer en de Fujiballon. De Unox-muts was toen voor de tweede keer te bewonderen. In 2001 werd het Ballonfiësta afgelast, in verband met de MKZ-crisis in Nederland. Tijdens het eerste lustrum in 2002 stegen er maar 22 ballons op, omdat enkele ballonteams (omdat het weer er slecht uitzag) wegbleven. Ook waren er weer enkele special shapes van de partij, waaronder de special shape waarmee de meeste passagiers vervoerd kunnen worden, de Koala.

In 2004 waren de weergoden de organisatie wederom slecht gezind. Op 15 mei 2004 was het het mooiste weer van de wereld, en alle ballonteams stonden gereed, maar de wind werkte niet mee. Het bleef waaien, waardoor een veilige vaart onmogelijk was. De organisatie had voor een andere opzet gekozen, waardoor alle ballons in de herkansing één voor één, of in kleine groepjes het luchtruim hebben gekozen. Tijdens het evenement in 2005 was de wind wederom zeer nadrukkelijk aanwezig. 2 ballons hebben het luchtruim gekozen, de rest is uit veiligheidsoverwegingen aan de grond gebleven. Alle ballons hebben later in 2005 alsnog het luchtruim gekozen. 

© Foto:
Dutch Balloon Register

© Foto:
UNG

© Foto:
UNG

© Foto:
Dutch Balloon Register

De Heteluchtballon
Toen de broers Joseph en Etienne Montgolfier (papierfabrikanten van beroep) in 1783 op zoek waren naar toepassingsmogelijkheden voor hun produkten, kwamen ze tot de ontdekking dat warme lucht lichter is dan koude lucht, en dus stijgt. Hun eerste ballon, gemaakt van papier, steeg op 4 juni 1783 voor het eerst op, nadat ze hem boven een open vuur hielden. Na enkele onbemande proefvaarten werd op 19 september 1783 een demonstratie voor koning Lodewijk XVI, waarbij men een kooi, met daarin een schaap, een eend en een haan, lieten opstijgen. Deze ballon kwam 4 kilometer verder weer veilig aan de grond. De eerste ballonvaarders waren Jean François Pilâtre de Rozier en zijn markies D'Arlandes. Zij maakten op 21 november 1783 als eerste mensen een ballonvaart. 25 minuten na de start in het Bois de Boulogne waarbij 400.000 mensen aanwezig waren, landden ook zij veilig buiten Parijs. De eerste ballon in Nederland, werd gebouwd in 1970. Deze ballon is nog steeds luchtwaardig, en vaart ook nog regelmatig. De PH-BEN, een ballon van het type 'O-56' werd in 1970 gebouwd door de Engelse ballonfabrikant Cameron Balloons.

Special Shape's
De eerste special shape ballon in de vorm van een poppetje, Golly, werd speciaal gemaakt voor de jamfabrikant Robertsons, die dit poppetje als mascotte had. Het hoofd is een gewone ballon waaraan als lichaam, een lange koker hangt. De eerste Nederlandse special shape was de spijkerbroek van Levi's. Deze ballon was 50 meter hoog. Momenteel zijn er over de hele wereld zo'n 950 special shapes in de vaart. De grootste special shape ter wereld is de Koala ballon, die ook al tijdens Texaco Elburg Ballooning te bewonderen was. Met deze ballon kan kunnen 14 passagiers tegelijk het luchtruim kiezen. De grootste 'normale' ballon ter wereld (die op dit moment in de vaart is) vaart in Zweden, en kan 35 passagiers, en 2 piloten vervoeren.

Golly PH-KOA
© Foto: Bart Geeraerts © Foto: Dutch Balloon Register
De 1e Nederlandse ballon De 1e Nederlandse Special Shape
© Foto: Dutch Balloon Register © Foto: Bart Geeraerts